Dekubitus na laktu

posted in: Uncategorized | 0

Dekubitus na laktu

Dekubitus na laktu se razvija kada je blokiramo snabdevanje krvlju delove lakta i kada na njega postoji prekomerni i produženi pritisak. Kao rezultat, koža na tom području počinje da umire, što dovodi do otvorenog područja nalik krateru ili čira na koži. Ova područja na koži mogu se nazvati dekubitus rane, dekubitusi, dekubitusi ili povrede pritiska, rane od lezanja itd…

Osoba koja dugo ostaje u istom položaju, na primer, neko ko je leži stalno na leđima i konstantno je ležeći pacijent ili je uvek u stolici ili invalidskim kolicima, veći deo vremena vrši pritisak na ista mesta u ovom slučaju najveći pritisak se vrši na laktovima, peti i trtičnom delu. Ovo smanjuje protok krvi do ovih mesta, čineći verovatnije da će razviti dekubitus. Ova područja se mogu pogoršati kada se čaršavi trljaju o njih ili ako se pacijent grubo povuče u krevet ili stolicu.

Uobičajena mesta za nastanak dekubitusa su:

* dekubitus na zadjici
* dekubitus na kukovima
* dekubitus na peti
* dekubitus na laktu
* dekubitus na ramenima
* dekubitus na ušima
* dekubitus na potiljku

Kako izgleda i kako prepoznati dekubitus na laktu?

U tekstu ispod navešćemo kako najlakše da prepoznate dekubitus u ranoj fazi ili u kasnoj fazi. Ukoliko primetite neke od pojava na koži obratite se lekaru za dalje upute.

* Napukla ljuskava(perutava) koža
* Pojava plikova sa vodom na laktu
* Otvorena rana na površini kože ili u tkivu ispod kože
* Žućkaste mrlje na odeći, čaršavima ili stolicama (mogu biti obojene krvlju)
* Bolne ili nežne „tačke pritiska“ (kao što su potiljak, uši, zadnji deo ramena, laktovi, zadnjica, bokovi, pete ili bilo koje mesto na kome koščati deo leži)
* Crvene tačke na koži koje ne nestaju ni nakon uklanjanja pritiska (može biti rani znak da će se koža raspasti ili umrijeti)

Šta pacijent može da uradi?

* Koristite antidekubitni dusek sa kompresorom
* Krećite se što više možete i često menjajte položaje
* Ako ste u krevetu, promenite položaj najmanje svaka 2 sata sa leve, na leđa, na desnu stranu. Ako niste u mogućnosti da se sami okrećete ili nemate pomoć koristite antidekubitni dusek on vam pomaže da na svakih 10 minuta promeni pritisak sa jednog mesta na drugo mesto i omogući protok cirkulacije. Uz atidekubitni dusek nije vam potrebno dodatno osoblje da vas okreće, antidekubitni dusek to radi umesto vas.
* U invalidskim kolicima menjajte težinu svakih 15 minuta. Za smanjenje pritiska koristite posebni antidekubitni jastuk od gume, pene ili gela.
* Izaberite odeću koja nije preuska ili toliko široka da se skuplja ispod vas.
* Zaštitite druge „tačke pritiska“ jastucima kako biste sprečili nove ranice.
* Vežbajte što je više moguće. Pokušajte da prošetate 2 ili 3 puta dnevno. Ako ne možete da hodate, povucite se i pomerajte ruke i noge gore-dole i napred-nazad.
* Jedite hranu bogatu proteinima (kao što su riba, jaja, meso, mleko, orasi ili puter od kikirikija).
* Povećajte tečnost. (Ako se ne hranite dobro, isprobajte visokokalorične tečnosti poput mlečnih šejkova ili tečnih dodataka hrani u konzervi). Obavezno proverite sa svojim timom za negu karcinoma koliko tečnosti možete bezbedno da popijete.
* Uvek zaštitite dekubitus ranu posebnim sredstvom: antidekubitni flaster i antidekubitne kreme.
* Isperite otvorenu ranu vodom vrlo pažljivo i prekrijte zavojem koji je odobrio vaš tim za negu raka. Učinite to svaki put kad se zavoj zaprlja ili najmanje dva puta dnevno prema uputstvima. Ako su vam date masti ili kreme, koristite ih prema uputstvima. Prijavite svrab, stvaranje mehurića, novu drenažu ili povećanje čireve svom timu za rak.

Ako pacijent ne može da ustane iz kreveta:

* Ako primetite pocrvenelo „područje pritiska“ (područje koje ostaje crveno nakon uklanjanja pritiska), smanjite pritisak koliko god možete da biste pokušali da sprečite dalje otvaranje dekubitusa.
* Koristite antidekubitni dusek i antidekubitni jastuk i neka pacijent često menja položaj.
* Svakog dana proveravajte leđa i bokove pacijenta da biste bili sigurni da koža izgleda normalno. Obratite posebnu pažnju na područja pritiska kao što su repna kost, bokovi, kolena, zglobovi, pete, ramena i laktovi.
* Glava kreveta neka bude ravna ili ne viša od 30 °.
* Držite donje listove čvrsto zategnutim kako biste sprečili bore.
* Ako pacijent ima problema da ostane na boku, pitajte ga za klinove od pene koji će vam pomoći da zadržite položaj.
* Pitajte svog doktora ili ako možete da pozovete kućnu medicinsku sestru i pomogne vam da napravite plan za negu i sprečavanje daljih problema sa kožom.
* Pitajte da li možete dobiti antidekubit kremu,antidekubitni gel ili antidekubitni dusek za krevet i antidekubitni jastuk za stolice. Saznajte vise o posebnim antidekubitnim dusecima koji pomažu u smanjenju pritiska.

Kada pozvati lekara?

* Ima pocrvenelo „područje pritiska“ koje nije iste bolje nakon repozicioniranja
* Ima ispucalu kožu, mehuriće, ljuskavu kožu
* Ima ranu koja postaje sve veća
* Ima gustu tečnost ili miris lošeg mirisa koji se odvodi iz ranice
* Potrebna je pomoć agencije za kućnu negu za negu rana i zalihe

Uštedite novac za plaćanje negovateljica i uštedite Vaše vreme. Najbolje sredstvo koje leči dekubus i sprečava nastajanje dekubitus rana je ANTIDEKUBITNI DUŠEK.